Zonnepanelen inspectie

SCOPE 12

SCOPE 12 Inspectie PV Installaties

Waarom een Scope 12 inspectie?

Met de toenemende populariteit van zonnestroominstallaties in Nederland (circa 7 miljoenen panelen geinstalleerd in 2019!) neemt ook het brandrisico steeds meer toe. Die branden hebben verschillende oorzaken maar zijn bijna altijd te herleiden tot een slecht ontwerp of een slechte installatie.

Verzekeraars hebben geen grip op de wildgroei van PV-installaties en willen enerzijds overzichtelijk krijgen waar en welke installaties er op of in de daken liggen en anderszijds gerustgesteld worden dat de installaties vakkundig aangelegd zijn.

Eerste Bijzondere Inspectie (EBI)

Een installatie met zonnestroom vraagt om extra kennis van de installateur, zowel op de AC kant (de normale installatie) als aan de DC zijde (de zonnepanelen tot aan de omvormer). Een dergelijke installatie is veelal een grote belasting op een aanwezig netwerk en zeker ook op het gebouw waar de zonnepanelen op geplaatst worden indien het een dak of in-dak plaatsing betreft.

Daarom is het belangrijk en soms zelfs noodzakelijk om na de installatie een "Eerste Bijzondere Inspectie" (EBI) uit te laten voren door een bevoegde Scope 12 inspecteur. Deze inspecteert de complete installatie van A-Z en let daarbij onder andere op de volgende zaken:

  • Constructie en ontwerp 
  • Gebruikte materialen (panelen en connectoren)
  • Bekabeling
  • Vereffening
  • Aansluitingen omvormers
  • Berekening AC installatie
  • Aanraakveiligheid
  • Brandrisico (o.a. vlambogen)

Deze eerste inspectie kan en mag in de plaats komen van een NEN1010 inspectie welke verplicht is bij nieuwe installaties volgens het Bouwbesluit. 

 

 

Periodieke Inspectie (PI)

Elke installatie is onderhevig aan slijtage, ook als deze ogenschijnlijk weining gebruikt wordt. Maar bij zonnestroominstallaties bevindt een groot deel hiervan zich buiten. Daar schijnt immers de zon, maar daar zijn de installatie-onderdelen ook het meest vatbaar voor weersinvloeden.

Tel daarbij op dat zonnepanelen meestal niet in het zicht liggen en de kans is groot dat er jarenlang niet meer naar omgekeken wordt zolang de opbrengsten redelijk zijn. 

Daarom is het raadzaam en soms zelfs verplicht om een regelmatig een periodieke Scope 12 inspectie uit te laten voren door een erkend en gecertificeerd bedrijf. Dit vergroot niet alleen de veiligheid maar ook de bedrijfszekerheid en voorkomt schade.

zonnepanelen-weiland

Maak een periodieke SCOPE 12 inspectie standaard onderdeel van uw installatie; Vergroot de bedrijfszekerheid en voorkom schade.

Wat kost een SCOPE 12 inspectie?

Omdat elke installatie anders is zijn de kosten voor een inspectie ook nooit hetzelfde. De tarieven voor een inspectie zijn onder andere gebaseerd op het soort installatie, de omvang (kWp) en het aantal omvormers.

Elk inspectiebedrijf is vrij om zelf prijzen vast te stellen, hierdoor lopen de kosten voor een inspectie nogal uiteen. Bij inspectieland kunt u er echter zeker van zijn dat wij de laagste prijs hanteren!

Klik op de button hieronder om een prijsopgave te ontvangen:

SCIOS

Stichting SCIOS ontwikkelt en beheert namens de verzekeraars het kwaliteitssysteem voor dit soort inspecties. Waarschijnlijk worden PV installaties net als bij Scope 10 straks ook afgemeld in een centraal register.

Zonnestroominstallaties vallen onder de Scope 12. Alleen wanneer een dergelijke inspectie uitgevoerd wordt door een bevoegde inspecteur van een gecertificeerd bedrijf spreken we over een SCOPE 12 inspectie. 

Er is dus wel wat voor nodig om aan de eisen van de verzekeringsmaatschappijen te voldoen. Maar vergeet niet dat een goede periodieke inspectie ook in uw eigen belang is; Immers, een veilige omgeving is een fijn idee!

Veelgestelde vragen

Let op! Een SCOPE 12 inspectie is geen vervanger voor een SCOPE 10 inspectie!


Simpel gezegd omdat de NTA8220 waarop Scope 10 gebaseerd is niet toereikend is voor zonnestroominstallaties. Niet in de laatste plaats doordat een zonnepanelensysteem een DC (direct current) installatie is waar het normale net een AC (alternating current) installatie is.

Bij een DC installatie ligt het voltage (spanning) vaak lager dan bij AC maar is de stroom die door de kabels loopt vele malen hoger. Hiervoor zijn dikkere kabels en betere aansluitingen nodig om deze stroom juist te geleiden. Denk bijvoorbeeld aan de dikke kabels van een auto-accu en hoe die enorm vonken en knetteren wanneer ze niet goed met elkaarverbonden zijn. Een DC zonnepanelen systeem is vergelijkbaar maar nog veel ingewikkelder. Een goed ontwerp en een gedegen aanleg is dan ook heel belangrijk!

Naar verwachting zal Scope 12 echt officieël pas in de tweede helft van 2020 gereed zijn. De uitvoerende instantie SCIOS heeft nog tijd nodig om dit allemaal goed te verwerken.

Maar gelukkig kunnen wij wel alvast Scope 12 inspecties voor u uitvoeren. Hierbij kunnen onze inspectiebedrijven aan alle eisen met betrekking tot Scope 12 voldoen, het inspectierapport kan alleen nog niet afgemeld worden bij het SCIOS. Maar op dit moment is dit niet verplicht vanuit de verzekeraars.

Onze Scope 12 inspecteur is één van de eerste in 4 personen in Nederland die hiervoor gediplomeerd is!

Na de Eerste Bijzondere Inspectie dient de installatie regelmatig geinspecteerd te worden.

De inspectiefrequentie of interval voor een Scope 12 inspectie kan bepaald worden aan de hand van de gehanteerde normen. In de meeste gevallen komt de interval dan uit op een periode van 5 jaar, in sommige gevallen 3 jaar. 

Maar er kunnen ook overeenkomsten van toepassing zijn (bijvoorbeeld met een verhuurder) waarin gesteld wordt dat een Periodieke Inspectie vaker uitgevoerd dient te worden, bijvoorbeeld jaarlijks of tweejaarlijks. 

Als installatie-eigenaar of -verantwoordelijke is het aan te raden om de installatie jaarlijks te laten controleren maar dit hoeft niet altijd een Scope 12 inspectie te zijn.

Nee, een Scope 12 inspectie is niet wettelijk verplicht maar kan wel gebruikt worden om aan wettelijke verplichtingen te voldoen. Zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit of de Arbeidsomstandighedenwet.

De noodzaak voor een scope 12 keuring komt vaak voort uit de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Die kan, conform de verzekeringsovereenkomst, een periodieke SCIOS Scope 12 inspectie verplicht stellen. 

U bent ook niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten maar de gevolgen van een eventuele brand zijn vaak zo verstrekkend dat men die risico's eigenlijk niet zelf kan dragen. Daarom is het altijd aan te raden een gedegen verzekering af te sluiten en daarmee komt vanuit alle verzekeraars de verplichting om de elektrische installatie periodiek te laten keuren. Uit de statistieken blijkt namelijk dat mankementen in de installaties de meest voorkomende veroorzakers van bedrijfsbranden zijn.

In onze FAQ kunt u nog meer vragen en antwoorden vinden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust even contact met ons op. 

Benieuwd naar

SCIOS Scope 12?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief en profiteer van speciale aanbiedingen

Ja, houd mij op de hoogte over Scope 12

U ontvangt maandelijks nieuws over de recente ontwikkelingen
!
!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
inspectieland_logo_web_slogan_trans

Inspectieland en haar partners zorgen voor een veilige omgeving in heel Nederland.

Met gecertificeerde inspecteurs voeren we oa. keuringen conform NEN en SCIOS uit teneinde ongevallen en schades te voorkomen.

logo_NEN
INSPECTIES
CONTACT
Adres
Druivenstraat 33
4816KB Breda
Telefoon
+31 88 1420 400
E-mail
info@inspectieland.nl
Chat
Klik hier
Scroll naar top