Wat is een SCOPE 12 inspectie?

Misschien heeft u van de verzekering een brief gehad met het verzoek om een Scope 12 inspectie op uw zonnepanelen uit te laten voeren. Of misschien heeft uw zonnepanelen-installateur u op deze inspectie gewezen. Maar uit de praktijk blijkt dat niet iedereen bekend is met deze nieuwe soort inspectie.  En misschien denkt u ook wel “wat is een Scope 12 inspectie nu eigenlijk?”

Een Scope 12 inspectie is een gestandaardiseerde en gecertificeerde inspectiemethode voor het controleren van zonnestroom-installaties én de aansluiting van de zonnestroom installatie op de huidige elektrotechnische installatie tot aan de netwerkaansluiting. Deze inspecties worden uitgevoerd op basis van een aantal normen. Gebruikte normen zijn onder andere NEN1010, NEN3140, NEN-en-IEC62446-1 en NPR5310 . Deze inspecties kunnen alleen uitgevoerd worden door een Scope 12 bevoegd persoon via een SCIOS gecertificeerd inspectiebedrijf.

Waarom Scope 12 inspecties?

Met de toenemende populariteit van zonnestroominstallaties in Nederland (circa 7 miljoenen panelen geinstalleerd in 2019!) neemt ook het brandrisico steeds meer toe. Die branden hebben verschillende oorzaken maar zijn bijna altijd te herleiden tot een slecht ontwerp of een slechte installatie.

Verzekeraars hebben geen grip op de wildgroei van PV-installaties en willen enerzijds overzichtelijk krijgen waar en welke installaties er op of in de daken liggen en anderszijds gerustgesteld worden dat de installaties vakkundig aangelegd zijn.

Onderdelen van een inspectie

De eerste keer dat een PV-installatie volgens Scope 12 geinspecteerd wordt spreken we over een “Eerste Bijzondere Inspectie” oftewel EBI. Dit is een hele uitgebreide inspectie waarbij niet alleen naar het elektra gedeelte gekeken wordt maar naar de veiligheid van de complete installatie. De inspecteur zal daarbij rekening houden met:

  • Constructie en ontwerp 
  • Gebruikte materialen
  • Bekabeling
  • Vereffening
  • Aansluitingen omvormers
  • Berekening AC installatie
  • Aanraakveiligheid
  • Brandrisico (o.a. vlambogen)

De complete installatie tot aan de hoofdaansluiting van de netbeheerder wordt visueel bekeken, doorgemeten en beproefd. Veelal is een dergelijke eerste bijzondere inspectie verplicht alvorens een installatie in gebruik kan worden genomen.

Vervolgens vind er om de 3 of 5 jaar een “Periodieke Inspectie” plaats. Een periodieke inspectie is minder omvangrijk maar niet minder belangrijk. Een zonnestroominstallatie is onderhevig aan wind- en weersinvloeden. Daarnaast ligt een dergelijke installatie vaak “uit het zicht” waardoor storingen en problemen niet tijdig gesignaleerd worden. Het pro-actief monitoren via de data van de omvormers is dan een ook belangrijk maar valt buiten de scope van deze inspectie. Een onderhoudscontract met een gespecialiseerd bedrijf is hiervoor aan te bevelen.

SCIOS Certificering

Een inspectie (of keuring) is pas een Scope 12 inspectie als deze door een bevoegde inspecteur van een SCIOS gecertificeerd bedrijf uitgevoerd wordt.

Een bevoegde inspecteur is iemand met een elektrotechnische achtergrond, ruime ervaring met de onderliggende normen en heeft een Scope 12 diploma behaald. Idealiter heeft de betreffende inspecteur ook Scope 8 en Scope 10 diploma’s. Daarnaast is een VCA certificaat voor elke inspecteur verplicht. 

Een gecertificeerd inspectiebedrijf werkt uitsluitend met bevoegde inspecteurs, is altijd op de hoogte van de laatste normen en werkt met een kwaliteitsmanagementsysteem volgens ISO9001. Wanneer minimaal aan deze voorwaarden voldaan wordt kan een bedrijf gecertificeerd worden door zowel een interne- als een externe audit uit te laten voeren door de juiste instanties, bijvoorbeeld het KIWA, en dit jaarlijks te herhalen.

Het SCIOS zelf is op haar beurt geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA).

Kosten Scope 12 inspectie

Omdat elke installatie anders is zijn de kosten voor een inspectie ook nooit hetzelfde. De tarieven voor een inspectie zijn onder andere gebaseerd op het soort installatie, de omvang (kWp), het aantal strings en het aantal omvormers.

Elk inspectiebedrijf is vrij om zelf prijzen vast te stellen, hierdoor lopen de kosten voor een inspectie nogal uiteen. Bij Inspectieland kunt u er echter zeker van zijn dat wij de beste mogelijke prijs hanteren! U krijgt van ons een heldere offerte inclusief inspectieplan.

Meer informatie over Scope 12 en tarieven leest u hier.

Voor een vrijblijvende prijsopgave klik hier.

Meer links:

Stichting SCIOS – https://www.scios.nl

Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut – https:/www.nen.nl

Verbond van Verzekeraars – https://www.verzekeraars.nl

Raad voor Accreditatie – https://rva.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top