Wat is een SCOPE 10 inspectie?

Misschien heeft u van de verzekering een brief gehad met het verzoek om een Scope 10 inspectie uit te laten voeren. Of misschien heeft u van iemand de opdracht gekregen om een scope 10 offerte aan te vragen. Maar uit de praktijk blijkt dat niet iedereen bekend is met deze nieuwe manier van inspecteren.  En misschien denkt u ook wel “wat is een Scope 10 inspectie nu eigenlijk?”

Een Scope 10 inspectie is een gestandaardiseerde en gecertificeerde inspectiemethode voor het controleren van elektrische installaties en alle daarop aangesloten apparatuur op brandrisico. Deze inspecties worden uitgevoerd op basis van de NTA 8220 norm. Dit is een Nederlandse norm welke door het NEN (met als uitgangspunt NEN 1010) en het Verbond van Verzekeraars opgesteld is. Een Scope 10 inspecteur is altijd gecertificeerd door het SCIOS.

Waarom Scope 10 inspecties?

Verzekeraar die brandrisico verzekeringen aanbieden hebben gemerkt dat er steeds meer bedrijfsbranden ontstaan. En veelal zijn de oorzaken te herleiden tot de elektrische installatie of de aangesloten apparatuur. Om dit risico te beperken of in ieder geval in kaart te brengen,hebben zij graag dat er regelmatig een inspectie plaats vindt om dit risico beheersbaar te houden. Een verzekeraar zit natuurlijk niet te wachten op een flinke schadepost maar voor bedrijven is een periodieke inspectie aan te raden want vaak dekt de verzekering niet alle schade. Het verhaal “in de brand is uit de brand” blijkt toch vaak niet op te gaan. Wanneer de bedrijfscontinuïteit in gevaar komt of onderbroken wordt door een brand blijkt dat veel bedrijven dit niet overleven en failliet gaan.

Onderdelen van een inspectie

Een gecertificeerde inspecteur meet met gespecialiseerde meetapparatuur de elektrische installatie door om te kijken of de gemeten waardes binnen de norm vallen. Maar bij een Scope 10 inspectie komt nog veel meer kijken. Te denken valt aan:

  • Het testen van aardlekschakelaars
  • Het meten van de isolatieweerstand
  • Een thermografisch onderzoek (met warmtebeeldcamera’s)
  • Een visuele inspectie op gebreken (steekproefsgewijs)
  • Het controleren van losse installaties (bijv. tafelcontactdozen)
  • Het inspecteren van de omgeving op risicofactoren

Wanneer er afwijkingen worden geconstateerd zullen deze onderverdeeld worden in een categorie.

Categorie 1 : De kans op schade op korte termijn is zeer aannemelijk.

Categorie 2 : Overige constateringen die brand zouden kunnen veroorzaken.

Afwijkingen van de eerste categorie dienen direct hersteld te worden. Andere afwijkingen dienen binnen 3 maanden hersteld te worden.

Na het herstellen van de afwijkingen kan er een her-inspectie nodig zijn maar in veel gevallen volstaat een herstelverklaring van een installateur.

SCIOS Certificering

Een inspectie (of keuring) is pas een Scope 10 inspectie als deze door een SCIOS gecertificeerde inspecteur van een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd wordt.

Een gecertificeerde inspecteur is iemand met een elektrotechnische achtergrond, ruime ervaring met de onderliggende normenen met zowel een Scope 8 als een Scope 10 diploma. Daarnaast is een VCA certificaat voor elke inspecteur verplicht. 

Een gecertificeerd inspectiebedrijf werkt uitsluitend met gecertificeerde inspecteurs, is altijd op de hoogte van de laatste NEN normen en werkt met een kwaliteitsmanagementsysteem volgens ISO9001. Wanneer minimaal aan deze voorwaarden voldaan wordt kan een bedrijf gecertificeerd worden door zowel een interne- als een externe audit uit te laten voeren door de juiste instanties, bijvoorbeeld het KIWA, en dit jaarlijks te herhalen.

Het SCIOS zelf is op haar beurt geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA).

Wat kost een scope 10 inspectie?

De kosten voor een scope 10 inspectie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere het soort pand, de bruto vloeroppervlakte (BVO) en het aantal verdelers (stoppenkasten/meterkasten). Ieder bedrijf is vrij om zelf tarieven te hanteren maar bia altijd zijn die gebaseerd op deze factoren.

Voor een gemiddeld bedrijf tot 1000m2 mag je uitgaan van een tarief tussen de 400,- en 1200,- euro. Voor grote bedrijfspanden kan een inspectie soms enkele duizenden euro’s kosten waarbij één of meerdere inspecteurs een aantal dagen bezig zijn om alles in kaart te brengen. 

Voor meer informatie over de scope 10 kosten kijk hier.

Voor een vrijblijvende prijsopgave klik hier.

Meer links:

Stichting SCIOS – https://www.scios.nl

Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut – https:/www.nen.nl

Verbond van Verzekeraars – https://www.verzekeraars.nl

Raad voor Accreditatie – https://rva.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top